De Klep Wit Gold Lekkerste Aspergebier 2023

Op zondag 2 april j.l. werd na drie jaar afwezigheid de prijs ‘Lekkerste Aspergebier 2023’ wederom uitgereikt. Dit jaar won De Klep Wit Gold, van de gelijknamige bierbrouwerij De Klep uit Venlo. Deze prijs heef als doel, om juist bier als begeleidende drank bij aspergegerechten te promoten.

Een initiatief wat in 2014 voor de eerste keer het levenslicht zag, nadat een aantal Zythologen (biersommeliers) zich terecht afvroegen waarom in de Nederlandse horeca vooral wijn als begeleidende drank bij asperges werden gepromoot, daar juist bier de complementaire basissmaken in zich heeft die kenmerkend zijn bij asperges. Zoete, aangename bitterheid met zwavelachtige componenten die naadloos aansluiten bij asperges met ham, krieltjes en ei. Het sprankelende aspect van het rijkelijke koolzuur in bier, snijdt met gemak door het filmend mondgevoel van geclarifeerde botersaus. Vanaf nu zou er jaarlijks een prijs ter stimulering van Bier & Gastronomie worden uitgereikt. De organisatie is in handen van Lekkerste Aspergebier i.s.m. Hap & Tap Magazine. Eerdere edities, wonnen bieren als; Urthel Saisonnière, Mongozo Buckwheat White, VandeOirsprong Weizen, Ayinger Brauweisse, de Nar Vienna en als laatste voor de pandemie; HAPJ Tripel. De organisatie prijst zich rijk dat na 3 jaar afwezigheid met De Klep Wit Gold het begin weer is gemaakt om bier die plek te geven die het verdient. Bier op tafel!

Brouwerij De Klep is een speciaalbierbrouwerij in de stad Venlo die zich het doel heeft gesteld om bieren te brouwen die zowel historisch en actueel passen bij de regio van Noord-Limburg. ‘Ôs Beer’ prijkt dan ook trots op al hun reclame uitingen. Dat hun ‘Wit Gold’ binnenkort ook buiten de regio verkrijbaar is, en hoogstwaarschijnlijk gepresenteerd naast een heerlijk bord dampende asperges, is dan ook een kroon op het werk van Louis Klaassens en zijn team die pas sinds 2022 hun fonkelnieuwe en professionele brouwerij opende in de rebelse Foodhall met de niets verhullende naam ‘MOUT’. Het prachtige pand wat voorheen de collectie moderne en hedendaagse kunst van het Van Bommel Van Dam museum huisveste is getransformeerd tot een levendige plek waar de zintuigen nog steeds worden geprikkeld.

Het ingezonden bier ‘De Klep Wit Gold’ 5,8% Vol. is bovenal een heerlijke dorstlesser. Gebrouwen met maar liefst vier granen; resp. gerst, tarwe, haver en boekweit is het een vol bier met een uitermate zachte smaak die goed matcht met asperges bereid op klassieke wijze. Men ontving de prijs ‘Lekkerste Aspergebier 2023’ en het bijbehorende predikaat, in de prachtige brouwzaal uit handen van Zytholoog en organisator Joep van Helvert onder het genot van een heerlijk getapt ‘Wit Gold’.

Namens Hap & Tap Magazine wensen wij Louis en zijn team een mooi aspergeseizoen toe!

Brouwerij De Klep uit Venlo wint Goud

Het beste witbier van Nederland wordt gebrouwen in Venlo. Tijdens de Dutch Beer Challenge in Den Haag won Brouwerij De Klep een gouden medaille voor het witbier ‘De Klep Witte van Grubbe’.

Beloning

Een opmerkelijke prestatie gezien het feit dat de brouwerij nog geen jaar aan het produceren is. Louis Klaassens, Roy Meynen en Jan Fleurkens zijn heel trots op het behalen van deze prestigieuze prijs. Louis Klaassens vertelt enthousiast: “Wij zijn net bezig en vallen al in de prijzen. Na ‘beste bier bij asperges 2023’ voor De Klep Wit Gold nu een gouden medaille op de Dutch Beer Challenge. Een heel mooie beloning voor het hele team dat gepassioneerd mooie bieren brouwt. Een motivatie om op de ingeslagen weg door te gaan”.

Nederlandse brouwerijen

De wedstrijd voor professionele bierbrouwers werd in 2014 voor het eerst gehouden. Volgens de organisatie is er in Nederland steeds meer interesse voor speciaalbieren. Volgens de organisatie van de bierwedstrijd is het aantal brouwerijen sinds 2022 stabiel gebleven. Momenteel zijn er bijna 1000 brouwerijen actief in Nederland.

Vakkundige juryleden

De wedstrijdleiding maakte de medaillewinnaars bekend op donderdag 11 mei. De competitie vond plaats in aanwezigheid van Nederlandse onafhankelijke bierexperts en -keurmeesters en ook internationale specialisten. De gelauwerde bieren krijgen promotie van de (inter)nationale en regionale media. Hetgeen aangeeft welke waarde medailles ook hebben voor de consument.